top of page

En by i norra Halland

En gång i en tid för länge sedan, men ändå på så många sätt alldeles nyss, var Åsa by “bara” en vacker plats i norra Halland. Ett par gårdar i Ölmevalla socken. Sen byggde de en järnväg och den idyll som Åsa är idag föddes. Mitt mellan Göteborg och Varberg är Åsa perfekt för dig som vill uppleva den svenska västkusten. För dig som vill ha storstadens utbud, men ändå komma hem till lugn och ro på kvällen. För dig som vill ha en utgångspunkt för utflykter längs hela kusten: från klipporna i norr till ljuset och horisonten söderut.  Men Åsa är också en härlig plats helt på egna villkor.

Kungsbacka: 20 minuter

Varberg: 25 minuter

Göteborg: 30 minuter

Köpenhamn: 3 timmar

Trelleborg: 3 timmar

Ystad: 3 timmar

Oslo: 3,5 timmar

Örebro: 4 timmar

Stockholm: 5 timmar

Hudiksvall: 8 timmar

Berlin: 9 timmar

Åsa 

med bil

 

Mat 

Trangiakök och gasol, kolgrill eller låta någon annan laga maten? Välj själv. På flip-flop-sandalavstånd har du fyra restauranger, ett glasscafé, ett bageri och en ICA-butik att välja bland. Och ytterligare några hundra meter bort, Lindar'n - som bara måste ha Sveriges största utbud av grillprylar, de flesta visste du inte ens att du behövde.

Dahls Bageributik

Nybakade frukostfrallor på semestern är lika självklart som grädde på semla eller vallmofrö på Barkis. Liksom wienerbröd till elvakaffet. Bageributiken, precis vid infarten till oss, har också en mysig servering innomhus och i trädgårdsmilj.

Sommartid öppet alla dagar från 7 till 18. 

ICA Supermarket

Stor välsorterad matbutik som ingen campingbutik kan komma i närheten av. En "riktig affär" helt enkelt. Har det allra mesta man behöver så ingen behöver spendera dyrbara lediga timmar på att åka och handla längre bort. Hur bra som helst att den ligger så nära oss tycker vi. Öppet alla dagar, kl 8-21.

Som framgår av namnet kan man hämta pizza, eller äta på plats hos Åsa LaPizza. Men också på Hvita Sand. De har också en á la carte-meny. Fördrar du asiatiskt så finns Nam Nam med Vietnamesiskt, Thailändskt och Sushi på menyn.

På mysiga Rocky Point Brewpub står massor av tappkranar med lokalt hantverksöl och mat med stort fokus på lokalt och närproducerat.

Glasscaféet är naturligtvis barnens favorit på sommaren - 36 olika sorters glass från Sia, milkshake och fler tillbehör än man tror är möjligt. Strandbaren, liksom nedkilad mitt i sanddynorna, är sommarkvällens bästa, skönaste och härligaste häng på den här sidan Key West.

Gym

Under semestern blir träning ofta ännu roligare, man behöver varken stressa eller passa tider! I Åsa centrum finns ett STC. Här kan du styrke- och konditionsträna i ljusa nybyggda lokaler, dag som natt. Kom förbi receptionen så får du tips om erbjudande från STC.

Och lite till

Åsa är ett litet samhälle. En charmig by vid stranden. Det finns inga nattklubbar, inget köpcentrum och ingen nöjespark. Men här finns allt du behöver för några goa semesterveckor - och allt det andra finns på nära håll; i Kungsbacka, Göteborg och Varberg. Sjukhus finns i Kungsbacka och Varberg, vårdcentral och tandläkare i Åsa. 

Åsa med kollektivtrafik

Till Kungsbacka, Varberg och Göteborg är det lätt att ta bussen eller tåget. Ställa bilen är bra för miljön, du slipper leta parkeringsplats och vägtullar. I Åsa stannar Öresundståget förmiddagar och eftermiddagar samt kvällar till och från Göteborg och det tar dig bara 28 minuter. Och när tåget inte går tar du bussen till Kungsbacka och sen vidare med tåg till Göteborg. Biljetter köper du enkelt på Västtrafiks app. ToGo eller direkt hos busschauffören. Lätt som en plätt! Till Varberg åker du med Hallandstrafiken som går regelbundet.

Foto: Eddie Löthman

/Västtrafik

bottom of page