top of page
asacamping_krH.jpg
asa_aug_141.jpg

Kristi Himmelfärd i Åsa

Kom till Åsa över denna låååång weekend, 9 - 12 maj 2024, och se våren möta sommaren.

 

Promenera utmed strandpromenaden, njut av en cykeltur till Tjolöholms slott, besök Äskhults by eller bara häng med familj och vänner. Aktiviteter med hoppborgar och Hajklubb är i full gång under hela helgen!

 

Välkomna till en avkopplande riktig lång helg på Åsa Camping & Havsbad!

KrH.jpg

Varför firar vi?

Idag, kanske mest för att det är rätt gôtt att vara ledig. En långhelg på våren är sällan fel. En gång i tiden däremot firades Kristi himmelsfärdsdag, inte sällan kallat Kristi Flygare, till minne av Jesus återuppståndelse 40 dagar efter påsk. Tidig Påsk ger alltså en tidig Kristi himmelsfärd och vice versa. Våra mor- och farföräldrar pratade mycket om att det var då den första sommardagen kom som innebar att vinterklädseln skulle läggas undan! Är du fiskare kan du ha hört talas om ”metardagen” – helgen då sommarfisket inleddes. I centrala och södra Sverige biter nämligen inte fisken före Kristihimmelfärd enligt tradition. Det markerar också starten på fiskesäsongen, och det är viktigt att fiska på just idag då turen under dagen bestämmer hur mycket tur du får under hela säsongen.

Dagen var också enligt gamla svenska arkiv den dag på året då unga flickor och pojkar, utan överinseende av vuxna fick träffas utanför kyrkan - hujedamej! I ett hårt kontrollerat bondesamhälle är det inte svårt att tänka sig att det var en viktig dag att fira - då som nu!

bottom of page