top of page

Salta vatten

Varm sand mellan tårna. En lätt rysning av välbehag. Salt klart vatten. Vågor. Havsbad är någonting annat. Ett dopp i en stilla insjö i skymningen kan vara magiskt, nästan trolsk. Vi har gott om sådana också bara en liten bit in i landet. Men havsbad är en annan upplevelse. Friskare. Mer kraft. Större på något sätt. Hos oss bor du bokstavligen på stranden Vita Sand. Gångavstånd till Krokvik, Skytteviken och Vassbäcks badklippor. En kort tur i bil finns hur många som helst; sött som salt. Här är några av våra favoriter. Kom gärna förbi receptionen och tala om för oss vilken du gillade mest.

Vita

Sand

Kanske det mest poetiska namnet av alla västkustens stränder. Vår strand. Vår idyll. Alldeles utanför ditt förtält. Fin ljus sand, sanddynor att leka i och Strandbaren att hänga i när man inte orkar laga mat. Eller när du bara kommer på att det är roligare att ta en öl tillsammans.

Krokvik

Vår syster. Korta 800m söderut längs med havet och fantastiska kustpromenaden. Något av en bortglömd pärla för alla utom Åsabor.

57°20'28"N 12°07'51"E

Stråvalla

Lång härlig sandstrand tretton minuter söderut med bil, eller en knapp halvtimme med cykel. Kiosk, nybyggda toaletter och dusch. Utegym och liten lekplats. Parkeringen kostar 30 kr/dag och har plats för ca 200 bilar

57°17'51"N 12°09'56"E

Surfing  - en kultur

I Halland har det växt fram en surfkultur som lockar besökare från hela landet, men också norrmän och danskar. När vindar och vågor är "rätt" finns det ingenting som håller tillbaka entusiasterna. Flera av Sveriges bästa surfställen finns längs kusten; Rågelund, Apelviken, Läjet och Steninge är klassiska 'spots'.  Och lugn, du behöver varken äga din bräda eller vara proffs. Har du aldrig tidigare provat rekommenderar vi att du börjar med SUP - Stand Up Paddleboarding. Det är verkligen något för alla och du är igång på fem minuter. Ett fantastiskt sätt att uppleva havet. Du kan hyra SUP-bräda av oss.  När du är varm i kläderna kan du anta lite större utmaningar och prova kite-, vind- eller vågsurfing. 

Några ord om badvatten

Havet förändras. Är vid liv. Och en himla tur är det. Vi har knåpat ihop en sida där vi försöker förklara badvattenprov, EU-bad och klassificering. Varför ett prov kan visa någonting och ett annat någonting helt annat.

Tildas

Krabbfiskeskola

En västkustsommar utan krabbfiske är inte tänkbar. Omöjlig. Tilda delar med sig av alla knep. Allt du behöver är en klädnypa, ett snöre, bete och en hink. 

 

Sött och stilla

Havsbad är havsbad. Salt. Friskt. Resolut. Så är det bara. Vi väljer havet nio gånger av tio. Men någon gång ibland vill också vi ha det söta och stilla. Det följsamma. Det lena och lågmälda. Hela halland är fullt av sjöar som bjuder precis det. Bara att välja och vraka. Våra favoriter just nu är Skällingesjön, Stora Öresjön och Stora Horredssjön

bottom of page